נעים להכיר! אני עידן גל, מומחה להגנה עצמית ומדריך כוחות הביטחון. במאמר זה אענה על השאלה האם מותר לשאת בישראל תרסיס פלפל או גז מדמיע, ומה הן ההגבלות בחוק הישראלי לגבי השימוש בהם.
מתוך רצון להגביר את תחושת הביטחון האישי, ישראלים רבים מחפשים אמצעי הגנה עצמית שיהיו יעילים, נגישים וחוקיים. בהיבט ההגנה העצמית, אמצעים כאלה יכולים להוות יתרון אמיתי בהתמודדות מול תקיפה במצב אמת. הסיבה לכך היא שאמצעים כאלו מאפשרים ”מגביר כח”, ופעמים רבות את בלימת התקיפה מטווח רחוק. האם תרסיס פלפל הוא אמצעי לגיטימי להגנה עצמית?
מהו תרסיס פלפל ואיך הוא פועל?
תרסיס פלפל הוא אמצעי הגנה עצמי המבוסס על חומר טבעי הנקרא קפסיצין (Capsaicin) – אותו חומר פעיל שאחראי לחריפות בפלפלים חריפים. כאשר חומר זה בא במגע עם העיניים, העור או דרכי הנשימה, הוא גורם לתגובה מיידית של כאב עז, דמעות, קשיי נשימה זמניים, קשיים בהתמצאות ובמקרים מסוימים גם לעיוורון זמני.
פעולת התרסיס מתוכננת להשיג השפעה מהירה המנטרלת את יכולת התוקף להמשיך בתקיפה, ללא גרימת נזק קבוע.
סוגים נפוצים של תרסיס פלפל
בשוק קיימים מספר סוגים של תרסיסים, כל אחד עם יתרונותיו וחסרונותיו.
- תרסיס ריסוס (Fog/Spray) – יוצר ענן רחב אך פחות מדוייק, טווח יעיל של כ-1.5 מטרים. מתאים יותר לשימוש במצבים של כמה תוקפים או כשהמטרה בתנועה. מושפע מרוח.
- תרסיס סילון (Stream) – יורה זרם ממוקד ומדוייק יותר עם טוווח יעיל של עד 3 מטרים. דורש כיוון טוב יותר אך פחות מושפע מרוח.
- תרסיס ג’ל – מדוייק מאוד, עם טווח יעיל של כ-4 מטר. פחות מתפזר באויר ובטוח יותר במקומות סגורים או מול רוח.
מה הן ההשפעות הפיזיולוגיות של תרסיס פלפל?
ההשפעות הפיזיולוגיות של חשיפה לתרסיס פלפל כוללות צריבה עזה בעיניים ובעור, דמעות והפרשת נוזלים מהאף, קשיי נשימה זמניים, התכווצות שרירים לא רצונית, ולעתים בחילה והקאות. השפעות אלו נמשכות בדרך כלל בין 15 דקות לשעה, תלוי בריכוז החומר הפעיל ובמשך החשיפה.
האם גז פלפל נחשב לכלי נשק?
לפי סעיף 144(ג) לחוק העונשין, “נשק” מוגדר כ:
- כלי עם קנה היכול לירות כדורים, קליעים, פצצות או פגזים וכל הדומים להם היכולים להביא לכדי המתת אדם. כולל אבזר, חלק או תחמושת של אותו כלי.
- כלי הפולט חומר שמטרתו לגרום נזק לאדם, כולל אבזר חלק או תחמושות של אותו כלי.
- סוגי תחמושת, רימון, פצצה, או כל דבר נפיץ אחר ביכולתם לגרום למוות או לנזק לבן אדם, כולל אבזר, חלק או תחמושת של אותו חפץ.
תרסיס פלפל או גז מדמיע, כאמור, לא יכולים לגרום לאדם שעליו הוא מרוסס נזק או מוות, אלא רק לתסמינים, כואבים אמנם, אבל חולפים. לפיכך תרסיס פלפל או גז מדמיע לא נחשבים לכלי נשק. כמו כן, אין צורך בקבלת רישיון אחזקה או נשיאה מסוג כלשהו.
החוקיות של גז פלפל בישראל
החוק בישראל מתיר לאזרחים בגירים להחזיק ולשאת תרסיס גז פלפל, בתנאי שהמוצר עומד בדרישות הבאות:
- ריכוז החומר הפעיל: עד 2% קפסאיצין.
- תכולת המיכל: לא תעלה על 30 גרם נטו.
תרסיסים העומדים בתנאים אלו נחשבים לאמצעי להגנה עצמית ואינם דורשים רישיון מיוחד.
מגבלות, וההבדל בין החזקה לשימוש
נקודה קריטית שיש להבין היא ההבדל בין החזקה חוקית של גז פלפל לבין השימוש בו. בעוד שמותר להחזיק גז פלפל, השימוש בו מוגבל למצבי הגנה עצמית לגיטימיים בלבד. השימוש בגז פלפל שלא למטרת הגנה עצמית (לדוגמה, כתקיפה יזומה) עשוי להיחשב כתקיפה פלילית ולסבך אתכם.
מצבי הגנה עצמית חוקיים
על פי החוק הישראלי, לאדם יש זכות להתגונן נגד תקיפה לא חוקית, אשר נשקפת ממנה סכנה מוחשית ומיידית העלולה לגרום לפגיעה בגופו, בחייו, בחירותו או ברכושו, שלו או של זולתו (נכון, הניסוח ‘תקיפה לא חוקית’ נשמע מוזר, אך האם ידעתם שכאשר רופא נותן לכם זריקה, זו למעשה פעולה אשר עונה על ההגדרות של תקיפה? רק שבמקרה זה ה’תקיפה’ היא כמובן חוקית).
כדי שהשימוש בגז פלפל ייחשב להגנה עצמית חוקית, על המתגונן לעמוד במספר תנאים:
- היה צורך להגיב פיזית באופן מידי
- לא הייתה דרך אחרת לעצור את התקיפה
- התקיפה היוותה סכנה מוחשית
- נשקפה מהתקיפה פגיעה בגוף, בחיים או בחירות
- פעולה ההגנה היתה סבירה ביחס לאיום שנשקף, והיא נפסקה ברגע שהאיום חלף
- פעולת ההגנה לא בוצעה בעקבות התנהגות פסולה (כמו למשל התגרות בסגנון “בוא אם אתה גבר..”) שהייתה יכולה לגרום למותקף לצפות את התקיפה
רכישת גז פלפל בצורה חוקית
אם החלטתם שאתם רוצים לרכוש גז פלפל לצורכי הגנה עצמית, חשוב לדעת היכן ניתן לרכוש אותו באופן חוקי ומה לבדוק בעת הרכישה.
היכן ניתן לרכוש באופן חוקי?
בישראל ניתן לרכוש גז פלפל במספר מקומות: חנויות לאביזרי ביטחון והגנה עצמית המתמחות באמצעי הגנה שונים, חנויות ציוד טיולים וקמפינג שמוכרות גז פלפל כחלק מציוד הגנה מפני חיות בר, ואתרי אינטרנט ישראליים מורשים למכירת אמצעי הגנה עצמית. חשוב לוודא שהאתר הוא אכן אתר לגיטימי ושמה שנמכר בו עומד בדרישות החוק, למשל אחוז החומר הפעיל וכמות החומר במיכל.
מה לבדוק בעת הרכישה?
גם כאן יש לשים לב למספר גורמים בעת רכישת גז פלפל. יש לבדוק את תאריך התפוגה שכן גז פלפל הוא מוצר עם תוקף מוגבל, בדרך כלל בין 2-4 שנים. כמו כן, חשוב לבדוק את ריכוז החומר הפעיל (קפסיצין) הנמדד ביחידות MC – לא יותר מ-2%, ואת תכולת המיכל – לא יותר מ-30 גרם.
שימוש נכון ובטוח בגז פלפל
החזקת גז פלפל כשלעצמה לא תעזור לכם להגנה עצמית! עליכם לדעת כיצד להשתמש בו בצורה נכונה, ועל כך מיד. אך ראשית, בטיחות:
הנחיות בטיחות בסיסיות
- הימנעו מבדיקת הגז על עצמכם כדי למנוע תאונה ופגיעה
- אל תשאירו את המכל במקומות חמים שעלולים לגרום להתפוצצותו, למשל ברכב בקיץ
- גם במצב אמת, הימנעו מהתזה במקומות סגורים
- החזיקו את מיכל תרסיס הפלפל תמיד מחוץ להישג ידם וראייתם של ילדים
טיפים לאחסון ונשיאה
כאשר אתם נושאים את מיכל גז הפלפל, ודאו שהוא נגיש במקום שניתן לשלוף אותו במהירות, במיוחד כאשר אתם באזורי סיכון. אם הוא בתיק למשל, יהיה קשה מאוד להגיע אליו בלחץ של מצב אמת. דרך עדיפה תהיה להכניס יד לתיק ולהחזיק בו כאשר אתם עוברים בסביבה שאינכם מרגישים בטוחים בה, או כשסיטואציה הופכת להיות טעונה ויש סכנה שתתרחש תקיפה.
שימוש אפקטיבי במצבי חירום
ראשית, לאחר שרכשתם תרסיס פלפל, תרגלו את אופן האחיזה והשימוש מבלי להפעיל אותו. תרגלו בזהירות את פתיחת הנצרה, ותרגלו גם את פתיחת הנצרה ע”י תחושה בלבד, מבלי להסתכל. חשוב שתדעו כיצד המיכל מרגיש ביד ואיך להגיע אל הנצרה גם כשאתם לא רואים מה אתם עושים, למשל בחושך או כאשר אתם צריכים למצוא את המיכל בתיק בין שאר חפצים.
במצב חירום אמיתי, יש לזכור מספר עקרונות חשובים לשימוש אפקטיבי: הטווח האפקטיבי לשימוש ברוב התרסיסים הוא בדרך כלל כ-3-4 מטר (תלוי בסוג התרסיס, ראו לעיל), כוונו את ההתזה לאזור הפנים במיוחד העיניים והאף, עדיף לבצע מספר התזות קצרות במקום התזה ממושכת אחת, ומיד לאחר השימוש בגז נצלו את ההזדמנות להתרחק מהמקום ו/או להזעיק עזרה.
מה לעשות במקרה של חשיפה בטעות
אם נחשפתם בטעות לגז פלפל, פעלו באופן הבא: שטפו את האזור הנגוע במים קרים זורמים למשך 15-20 דקות מבלי לשפשף, צאו למקום עם אוויר נקי להקלה על הנשימה, הסירו עדשות מגע אם אתם מרכיבים לפני השטיפה. יש טענות ששטיפת הפה עם חלב יכולה להקל על תחושת הצריבה. בגדים שנגועים בגז יש להסיר בזהירות ולכבס בנפרד.
שאלות נפוצות על חוקיות גז פלפל
האם מותר להחזיק גז פלפל במקומות ציבוריים?
באופן כללי, מותר להחזיק גז פלפל במרבית המקומות הציבוריים בישראל. עם זאת, ישנם מקומות ספציפיים בהם קיימות הגבלות, כמו מטוסים, בתי משפט, מוסדות בטחוניים ואירועים המוניים בהתאם להנחיות האבטחה הספציפיות.
האם מותר להיכנס עם גז פלפל למוסדות חינוך?
החקיקה לגבי נשיאת אמצעי הגנה עצמית במוסדות חינוך אינה חד-משמעית. בדרך כלל, אין איסור חוקי מפורש על החזקת גז פלפל בקמפוסים אוניברסיטאיים עבור בגירים. עם זאת, בבתי ספר יסודיים ותיכוניים הכללים מחמירים יותר, ולרוב אסור להכניס אמצעי כאלה. מומלץ לבדוק את התקנון הספציפי של המוסד החינוכי בו אתם נמצאים.
מה ההבדל בין גז פלפל לאמצעי הגנה עצמית אחרים?
מבחינה חוקית, ישנם הבדלים משמעותיים בין אמצעי הגנה עצמית שונים. גז פלפל מותר להחזקה ללא רישיון מיוחד, בעוד ששוקר חשמלי מסווג כנשק ואסור להחזקה ללא רישיון מיוחד. החוק לגבי נשיאת סכינים מורכב יותר ונשיאת סכין שלא למטרה כשרה עלולה להיחשב כעבירה. אגרופן אסור להחזקה בישראל, ואילו מכשירי אזעקה אישיים מותרים לחלוטין ואינם כפופים למגבלות.
האם ישנן הגבלות ייחודיות לנוער?
כן, קיימות הגבלות ספציפיות לקטינים. בני נוער מתחת לגיל 18 אינם רשאים לרכוש גז פלפל בעצמם. עם זאת, אין איסור מפורש על החזקת גז פלפל על ידי קטין אם הוריו רכשו אותו עבורם למטרות הגנה עצמית. ההחלטה להעניק לקטין אמצעי הגנה עצמית היא החלטה הורית שצריכה להילקח בכובד ראש, תוך הדרכה מתאימה לשימוש אחראי ובטוח.
מה העונש על שימוש לא חוקי בתרסיס פלפל?
שימוש בגז פלפל שלא למטרת הגנה עצמית יכול להיות מסווג כתקיפה, ובהתאם לנסיבות יכול להוביל לעונשים שונים. תקיפה רגילה יכולה להביא לעד 2 שנות מאסר, תקיפה הגורמת חבלה של ממש לעד 3 שנות מאסר, ותקיפה בנסיבות מחמירות עד 5 שנות מאסר. בנוסף, שימוש לא חוקי עלול להוביל לתביעות נזיקין אזרחיות מצד הנפגע.
סיכום: האם מותר להחזיק תרסיס פלפל?
לסיכום, מותר להחזיק גז פלפל בישראל ללא צורך ברישיון מיוחד. עם זאת, חשוב מאוד להכיר את המגבלות החוקיות על מקומות בהם אסורה הכנסת גז פלפל, ואת הכללים לשימוש חוקי ומוצדק במסגרת הגנה עצמית.
החזקת גז פלפל מגיעה עם אחריות – אחריות לשימוש נכון, בטוח ובמסגרת החוק.
אם אתם שוקלים לרכוש ספריי פלפל למטרות הגנה עצמית, מומלץ לרכוש אותו ממקור מורשה ואמין, ללמוד כיצד להשתמש בו נכון, להכיר את החוקים וההגבלות הרלוונטיים, ולזכור שזהו אמצעי להגנה עצמית בלבד – לא למטרות תקיפה או הפחדה.
זכרו כי המטרה העיקרית של ספריי פלפל היא לספק תחושת ביטחון ואמצעי מגן במקרה הצורך. השימוש המושכל והאחראי בו הוא חלק בלתי נפרד מהחזקתו החוקית.
אם המאמר עניין אתכם, מוזמנים לעיין גם במאמר מה לעשות אם מישהו עוקב אחריך ברחוב למידע יעיל להעשרה ומידע כללי.
שמרו על עצמכם!
ACTA
השאירו פרטים ונחזור אליכם